Bajram šerif mubarek olsun!

Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti JP Autoceste FBiH želi da veliki blagdan, Kurban-bajram, proslave u duhu tradicije i običaja te mira i radosti, sa svojim najdražima.

Press JP Autoceste FBiH

Utjecaj COVID-a 19 na naplatu cestarine i promet vozila autocestom A1 u FBiH

JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar je preduzeće sa najmanjim padom prometa vozila i prihoda od naplate cestarine u regionu koje je isključivo uzrokovano pojavom virusa COVID-19. Globalna pandemija virusa COVID-19 uzrokovala je smanjenje kretanja ljudi u cijelom svijetu, što je kod nas rezultiralo smanjenjem prometa vozila u prvoj polovini 2020. godine.

U periodu od siječnja do lipnja 2020. godine u JP Autocestama FBiH ostvaren je pad prihoda od naplate cestarine u iznosu od -17,07% i smanjenje prometa vozila od -18,04%, što u poređenju sa Hrvatskim autocestama koja je ostvarila pad prometa vozila od -32,36% u istom periodu predstavlja značajno manji pad.

Najlošiji period koji bilježe je mjesec travanj 2020. godine kada je zabilježen najveći pad prometa kako vozila tako i prihoda od naplate cestarine od -50,36%. U odnosu na Hrvatske autoceste koja je u travnju 2020. ostvarila pad prometa vozila od -75,42% evidentno je da su JP Autoceste FBiH poslovale sa manjim padom prometa.

Analiza prvog vikenda u srpnju 2020. godine je pokazala da su JP Autoceste FBiH ostvarile pad prometa vozila od -16,84% i pad prihoda od naplate cestarine od -19,74% u odnosu na odgovarajući vikend 2019. godine, dok je u susjednoj Hrvatskoj zabilježen pad prometa vozila od 28% i pad prihoda od naplate cestarine od -35% za isti period.

JP Autoceste FBiH konstantno rade na povećaju sigurnosti i zaštite kako svojih djelatnika tako i korisnika autoceste, te aktivno rade na poboljšanju svoje usluge. Jedan od načina zaštite korisnika će biti postavljanje nosača za beskontaktno plaćanje na svim naplatnim kućicama kako bi smanjili kontakt korisnika i djelatnika na naplati cestarine.

Pored navedenog bitno je naglasiti i da 10.08.2020. godine započinjemo sa novom akcijskom prodajom ACC TAG uređaja kojom planiramo dodatno smanjiti nepotrebne kontakte uz niz pogodnosti koje ACC TAG pruža kao što su: 20% bonusa na izvršenu uplatu, dopuna računa bez dolaska na naplatno mjesto, prolazak na naplati bez zaustavljanja i sl.

 

Potpisan grant Evropske unije u vrijednosti 11,7 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Matteo Rivellini su potpisali sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan na Koridoru 5C.

Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje autoceste na Koridoru 5C potpisan je korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID-19.

Zahvaljujući ovim grant sredstvima Evropske unije bit će sufinansirani radovi na izgradnji nove dionice autoceste približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Press JP Autoceste FBiH

 

JAVNI INTERES ZA IZGRADNJU DIONICE MOSTAR SJEVER – MOSTAR JUG I TUNELA PRENJ NA KORIDORU Vc

Federalna vlada je na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu utvrdila da je izgradnja dionice autoceste Mostar Sjever – Mostar Jug na Koridoru Vc u dužini od 15,4 kilometra od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Korisnik eksproprijacije nekretnina je JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, kojem je naloženo da pokrene ovaj postupak.

Utvrđeno je i da je izgradnja dionice autoceste Tunel Prenj na Koridoru Vc u dužini od 12 km od javnog interesa za Federaciju BiH i da je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ovog objekta, te mu je naloženo da pokrene postupak eksproprijacije.

Sredstva za realizaciju ovih odluka osigurat će JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, u skladu s Trogodišnjim planom poslovanja za period 2019. – 2021. godina.

Također Vlada je dala saglasnost JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za korištenje zemljišnih čestica javnog dobra u katastarskim općinama Gnojnice, Ortiješ i Kosor za potrebe izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Mostar Jug – Buna, poddionica Mostar Jug – Tunel Kvanj.

Status ovih zemljišnih čestica ostaje nepromijenjen, odnosno ostaju upisane u zemljišno-knjižnu evidenciju kao javno dobro. Davanjem na korištenje ovih zemljišnih čestica javnog dobra uređuju se stvarno-pravni odnosi između Federacije BiH i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

 

 Press JP Autoceste FBiH

VIDEO: Svilaj – Odžak iz zraka

Najsjevernija dionica autoceste na Koridoru Vc, Svilaj – Odžak duga 10,7 km, je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU.

U toku su pripreme za tehnički prijem za kompletnu dionicu.

Na ovom projektu su ostvarene značajne uštede u visini od 15 miliona KM jer su radovi završeni ispod ugovorene cijene.

Izgradnja ove dionice je su finansirana iz kredita EBRD 40 miliona eura, EIB 11,8 miliona eura i bespovratna sredstva EU 17,4 miliona eura, osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Svilaj – Odžak u nadležnosti JP Autoceste FBiH, svi radovi na dionici autoceste završeno u decembru 2017.

Most Svilaj u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH, radovi završeni u maju 2020.

Međunarodni G.P. Svilaj izgradnja u nadležnosti Uprava za indirektno oporezivanje BiH radovi započeli u maju 2020.

 

Press JP Autoceste FBiH

 

VIDEO Obilazak gradilišta na Koridoru Vc dronom

Koridor Vc je najambiciozniji investicioni program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajne finansijske i ljudske resurse. Korist od Koridora Vc je višestruka za građane i bh. privredu.

Svaki novi kilometer autoceste mijenja stvari nabolje i donosi koristi građanima BiH – skraćuje vrijeme putovanja, povećava sigurnost u saobraćaju u skladu s EU standardima, smanjuje nivo zagađenosti zrak, ostvaruje bolji pristup manjim gradovima, poboljšava. turističke rute te unaprjeđuje trgovinske tokove između država regije, što pozitivno utječe na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Šire gledano, izgradnja Koridor Vc je priča o povezivanju BiH sa regionom i Evropskom unijom.

Do sada je izgrađeno autoceste na Koridoru Vc 102 km.

Spreman je novi investicioni ciklus vrijedan 1,6 milijardi maraka.

Sada postoji zatvorena finansijska konstrukcija za sve dionice koje su u planu za raditi, osim u ovoj sada fazi od Ovčara do Bradine.

Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste.

Riječ je o gradilištima Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići.

U završnoj fazi su radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 11 kilometara koju čine tri dionice Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Vraca – Donja trebali bi biti završeno za Dan državnosti BiH za kada je planirano zvanično puštanje u rad.

U toku su tederske procedure za pet dionica ukupne dužine 22,8 kilometara i to: Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Tarčin – Ivan – LOT 1 Tarčin – ulaz u tunel Ivan, Tunel Kvanj – Buna i Sarajevska obilaznica /lot 3B.

Press JP Autoceste FBiH